Fester og larm fylder: Nu sendes vagter til Ørestad  

fest larm nabo klager genreNu vil boligadministrationsselskabet Newsec sætte vagter ind ved Emmahus og andre ejendomme, hvor der er festlarm i sene nattetimer.

Ørestads beboere består af mange forskellige mennesker. Nogle af dem er unge, som fester igennem. Det kan høres fra vinduer og terrasser. Og er til gene for dem, der forsøger at sove. De føler sig stærkt påvirkede af larmen fra de unge kollektiver, der fester for åbne altandøre, så det giver ekko ned gennem bydelens gader og stræder.

Amanda Jacobsen og Thomas Hansen er naboer til Emmahus ved Byparken, som der ofte bliver klaget over i diverse fora på grund af larm fra fester. Spørger man kæresteparret, er det et problem, der kun ser ud til at vokse: 
”Jeg lå forleden i min seng og sov, og så vågnede jeg af larm fra Emmahus overfor, hvor der var fester i gang på flere altaner. Der var faktisk rigtig mange. Der er larm, støj og skrig hver weekend. Det er blevet til et kollektiv. Min kæreste og jeg blev lovet, at her var roligt og familievenligt. Men der er kommet mange unge, som holder rigtig mange fester,” siger Amanda Jacobsen.

Beboelsen Emmahus har også en app, hvor man kan henvende sig til hinanden om forskellige udfordringer som beboer, men det giver ikke pote:
”Vi ved, at Emmahus har en app, hvor de skriver til hinanden om forhold vedrørende beboelsen. Der vil jeg gerne lægge vores opslag om larm op. Men vi har fulgt med på den app, og når folk henvender sig til nogle af de unge, der ofte holder fester, bliver man mødt med en arrogance, som om de er ligeglade. De respekterer heller ikke, at man kommer op og banker pænt på,” fortæller Thomas Hansen.
”Jeg har for nyligt snakket med en, der skulle være flyttet ind i vores bygning, men efter han havde læst omkring det her på Facebook og på appen, som Emmahus bruger, har han faktisk valgt ikke at flytte ind alligevel,” sigen han.

Festerne er et problem
Thomas Hansen og Amanda Jacobsen frygter, at kommende boligbyggerier i området bliver fyldt med unge kollektiver – et fremtidsscenarie Thomas beskriver som ’det rene helvede’. De bakkes op af borgere i Facebook-gruppen Ørestad, hvor de for nyligt har lavet et opslag om larm i bydelen specielt i området omkring Emmahus:
”Det er under al kritik, at man skal være forberedt på støj hver weekend uden at kunne tage kontakt til, hvem end der støjer. Det er sgu for dårligt, at man skal betale over 11 tusinde kroner om måneden for at bo i et kvarter, hvor man ikke kan leve ordentligt,” skriver Felix Heiberg.

Hans kommentar er blot en ud af de 120, der er enige i, at larmen fra fester er problematisk. En anden bruger i Facebook-gruppen Ørestad byder ind og påstår, at der skal mange klager til boligadministrationen, før der bliver gjort noget:
”Det er desværre et velkendt problem, når udlejerne fylder flere og flere boliger op med bofællesskaber. Hvis du synes, det er slemt nu, så bare vent til sommeren. Jeg vil anbefale dig først at tage en snak med dem, der holder festen. Hvis det ikke hjælper, så klag til administratoren af bygningen. Et stort plus er at filme eller optage lyden fra der, hvor festen er. Bliv ved med at klage, hvis det ikke stopper, lige meget om du ikke får respons. Hvis udlejer skal have en mulighed til at få smidt personerne ud, kræver det mange klager,” skriver Sissel Lillegul.

Newsec sender vagter til Ørestad
Når der bliver sendt klager afsted pga. støj og høj musik fra fester i området, er Newsec en af de boligadministrationer, der modtager dem. De administrerer flere boliger i Ørestad i omegnen ved Byparken, herunder Organistens Hus, Laxnesshus og Emmahus, hvor sidstnævnte især har fyldt i debatten.
Kommunikationschef i Newsec, Martin Bauer, kan ikke oplyse tal på, hvor mange klager, de har fået, og Newsec har ikke tænkt sig at ændre på deres strategi for, hvem der flytter ind. Men han forklarer, at Newsec er opmærksomme på problemet, og nu vil hyre vagter:
”Vi har i den seneste tid oplevet et stigende antal klager over nabostøj. Som administrator af ejendommen Emmahus er vi opmærksomme på situationen og har valgt at etablere en ordning med vagter, som skal føre tilsyn med ejendommen i aften- og nattetimerne. Det er et initiativ, som vi er i gang med at etablere, og som ifølge planen er oppe at køre inden for de kommende uger, ” fortæller han. 
Newsec håber på, at initiativet vil hjælpe, og at problemet i takt med genåbningen vil aftage:
”Vi håber, at et øget tilsyn kan være med til at minde de støjende om at tage mere hensyn og overholde den husorden, der foreligger. Desuden er det vores forhåbning, at støj fra private fester vil aftage, i takt med at landet åbner mere op og coronarestriktionerne lempes,” fortæller Martin Bauer.

Københavns Politi: Det er et stigende problem
Andre brugere foreslår i facebookgruppen, at man kan kontakte politiet, hvis der holdes fester for åbne vinduer og døre.

Jf. Ordensbekendtgørelsen kan politiet forbyde musik og evt. anden larm, der er til gene for offentligheden, og hvis dette ikke overholdes, kan de udstede en bøde. Når man er i sit private hjem, gælder det dog kun, hvis man larmer for åbne døre eller vinduer. Er dette ikke tilfældet, kan politiet kun komme med en anmærkning jf. Grundlovens paragraf 72 om boligens ukrænkelighed. Det fortæller Københavns Politi. Ved fester og larm i privaten er det oftest boligadministrationens ansvar, hvis der skal gøres noget ved det.

Københavns Politi oplyser at problemet med larm og fester generelt har været stigende henover vinteren i København:
”Vi har kunnet se at støjen er steget i de private hjem i de perioder, hvor man ikke har kunnet gå på beværtninger. Især henover vinteren, hvor vi har haft flere sager end normalt. Derfor regner vi også med, at vi vil se et fald i den slags udfordringer, når de offentlige beværtninger åbner helt igen, og når det bliver varmere, så man kan sidde udenfor,” siger man i Københavns Politis presseafdeling. 

byggeri, corona, naboskab

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1921

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk