Parkeringssag starter i Byretten

facebook parkering oerestad onlineByretten tager hul på sagen om parkeringspriser. Er parkeringspladserne i Ørestad kommunale eller private?

Den længe ventede retssag om parkeringspriserne er nu nært forestående. Københavns Byret har afsat to retsmøder til sagen hhv. 22. marts kl. 9.30 og 26. marts kl. 9.30. Retsmøderne foregår i sal nr. 5, Nytorv, 1450 København K. 

Her skal parternes advokater fremføre deres synspunkter, afhøre indkaldte vidner og procedere for byretsdommeren.  Debatten og parkeringslicensen har stået på næsten lige så længe, som Ørestad har eksisteret. Et af hovedspørgsmålene i sagen er, om opkrævningen af parkeringsafgifter i Ørestad må anses for at være offentlig parkeringsvirksomhed. 

For to år siden lykkedes det for fire kvinder bosat i Ørestad at få fri proces, så de kunne anlægge sagen imod Københavns Kommune og By & Havn. De fire kvinders påstånd er, at de er udsat for forskelsbehandling af Københavns Kommune og By & Havn på grund af parkeringspriserne, som er væsentligt højere end i mange andre områder af kommunen. De fire kvinder har fået hjælp og rådgivning af Ørestad Parkeringsforening og de repræsenteres af advokat Ole Liedke. Københavns Kommune / By & Havn repræsenteres af advokatfirmaet Horten.

I svarskriftet til retten fra By & Havn, gør selskabet gældende, at parkeringsafgifter i Ørestad ikke er at anse som offentlig virksomhed:
"Parkeringsanlæggene i Ørestad er ejet af Udviklingsselskabet By & Havn I/S, der drives i interessentskabsform med offentlige aktører, som interessenter, men dette medfører ikke at selskabets parkerings-anlæg bliver anset som værende offentlige eller at Udviklingsselskabet By & Havn I/S skal anses for værende en offentlig eller kommunal parkeringsvirksomhed. Udviklingsselskabet By & Havn I/S er en privat virksomhed der (blot) er offentlig ejet”, skriver by & Havn i sit svarskrift.

Advokat Ole Liedke, som fører sagen for de fire beboere, fastholder at opkrævningen af parkeringsafgifter i Ørestad er en offentlig virksomhed, idet By & Havn I/S ejes af Københavns Kommune, (ejerandel 95%) og Staten (5%).
"Det vi beder retten tage stilling til er, om Københavns Kommune må misbruge Metroloven til at lave private parkeringsmonopoler i Ørestad. Københavns Kommune har -  før lokalplanen for Ørestad blev lavet - aftalt med By & Havn, at de skulle lave parkeringshuse i Ørestad på en måde, så beboerne ikke havde andre parkeringsmuligheder. Hvis det havde været Københavns Kommune, der havde bygget parkeringshusene, havde der ikke været nogen tvivl om, at parkeringspriserne skulle være de samme som i resten af kommunen," siger formand for Ørestad Parkeringsforening, Kirsten Lindberg Andersen. 

Politikere orienteret om kommende retssag

Parkeringslicens kommer i Byretten til marts

Parkeringssagen trækkes i langdrag

parkering, kirsten lindberg, Ørestad parkeringsforening

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2675

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk