Lokale vil bygge tagfarm på 3000 kvm.
Beboere lancerer projekt for 3000 kvm. stor taghave ovenpå et kommende P-hus.
"Det skal være lettere at mødes her i Ørestad. Folk søger fællesskaber, og hvis man ikke har en hund, er de svære at finde ude på gaden. Vi har behov for flere udendørs rum."
Sådan siger Mira Cordsen, som er en af initiativtagerne til Asgers Have - et projekt som vil placere en ambitiøs tagfarm med restaurant, grønt byrum og plads til lokale aktiviteter. Den skal ligge ovenpå det kommende parkeringshus Asger Jorn ved siden af Himmelbyen i Ørestad Syd. Gruppen er i tæt dialog med tagfarmen ØsterGro på Østerbro, Ørestad Madskole m.fl. Og har holdt de første møder med By & Havn omkring projektet - samtidig med at man er ved at danne en forening.
Foto: Mira Cordsen, Andreas Petersen og Nick Vikander er blandt initiativtagerne til Asgers Tagfarm. Her er de rykket ud på byggegrunden med friske grøntsager bænk og bord og planter. til forøret kan der forhåbentlig afholdes nogle arrangementer, som fortæller mere om projektet.
Taghaven skal tilbyde mange former for fællesskaber. Man kan deltage i dyrkningen af grøntsager, passe et orangeri, drive en restaurant, lave arrangementer i fælleshuset eller blot hænge ud på sin favoritbænk.
"Det er jo ikke sådan, at planlæggerne slet ikke har tænkt på indretningen af vores byrum. Men det kan godt virke lidt for designet og planlagt. Vi har brug for nogle flere rum, som er vokset organisk frem, og hvor man kan sætte sig ned med en bog, eller falde i snak med andre beboere," siger Mira.
En af de andre intiativtagere er Nick Vikander, medlem af Amager Vest Lokaludvalg, og beboer i Ørestad Syd. Han er i kontakt med flere andre beboere, som bakker op om ideen. Samtidig er der i skriende stund 572 indsamlede underskrifter til støtte for Asgers Have.
"Vi har rakt ud efter beboere som allerede dyrker fælleshaver her i bydelen, og til politikere, som allerede har 'liket' vores fb-side. Det lader til at mange gerne vil være med, og det er godt, for den lokale fornankring er helt afgørende," siger han.
By & Havn vil senere i år begynde byggeriet af p-hus Asger Jorn, som vil stå færdigt medio 2022. Asgers Have er i dialog med By & Havn, som er gået i gang med at undersøge, om det overhovedet er muligt at bygge en taghave ovenpå p-huset, og hvad det vil koste.
"Der er nedsat en styregruppe for byggeriet, og forslaget om en taghave er med i overvejelserne. Forslaget bliver behandlet seriøst," siger projektleder i By & Havn, Anne Rask Vendelbjerg.
En aftale med By & Havn er dog ikke det eneste der skal til, for at tagfarmen kan blive til virkelighed. Beboergruppen forventer at der også skal indgås aftaler om driften med Københavns Kommune, og at der skal søges om fondsmidler til at anlægge haven og de andre faciliteter.
"Men vi tror at vi har fremlagt visionen på det rigtige tidspunkt. I den nye kommuneplan forpligter Københavns Kommune sig f.eks. til at arbejde for flere grønne byrum med mulighed for bevægelse. Man ønsker at udnytte byens rum bedre," siger Nick Vikander fortrøstningsfuldt.
Læs mere på www.asgershave.dk
FAKTA: Asgers Have
Herover: Sitse af taghaven, som er lavet i samarbejde med Lendager Group. Den udtrykker alene beboergruppens ønsker, og er ikke en konkret projektering.
P-huset får en udvendig trappe, hvor gæster kan tage trappen fra gadeplan og bevæge sig helt op på taget (ligesom VM Bjerget og Lüders P-hus i Nordhavn). Oplevelsen og det grønne univers starter allerede på gadeplan. Trappen munder ud i en grøn sti, som binder de forskellige elementer på taget sammen.
Inspirationen kommer fra ØsterGro. Der vil være højbede til dyrkning af råvarer og mulighed for salg af ugentlige måltidskasser til lokale beboere med ‘tag-producerede’ grøntsager, honning, æg mv. Men der er plads mange flere aktiviteter:
"Elses" Restaurant
Spisestedet bliver en fast del af bydelens hovedgade Asger Jorns Allé og sikrer liv og aktivitet på taget om dagen og om aftenen. Vi forestiller os, at en kombineret restaurant, café og madskole bidrager med at skabe liv i kvarteret alle årets dage.
Ørestad Madskole: Ørestad Madskole skal tilbyde madlavningskurser og events for både virksomheder og private. Kurserne skal have forskellige temaer og ramme forskellige aldersgrupper og interesser. Madskolen vil gerne være et lokalt samlingspunkt for mad-interesserede, der har lyst til at dyrke deres passion for mad og lære mere.
Nyttehaver: Dyrkning i højbede for lokale beboere. Det kunne eksempelvis være i samarbejde med Amager Urbane Haver. Deres medlemmer kunne tage højbedene i brug om nogle år, da der skal bygges på deres nuværende midlertidige haveanlæg langs Hannemanns Allé.
Offentlige opholdsrum: Vi forestiller os et åbent område, hvor der er plads til at samle flere mennesker, men også små afgrænsede nicher med bænke eller stole og overdækninger.
Forsamlingshus: En pavillon eller et orangeri med karakter af foredragssal vil danne rammen om foredrag, events, møder osv. Der kan man f. eks. hente inspiration fra domen i Grennessminde.
Fisk og dyr: Der kan være bier og høns, der bidrager med honning og æg til restauranten, madskolen og måltidskasserne. Der kunne være en ‘låne-høns’-ordning for lokale beboere, som hos Miljøpunkt Østerbro. Vi forestiller os også en sø på taget med fisk.
natur, mira cordsen, taghave, nick vikander
- Oprettet den .
- Sidst opdateret den .
- Læst: 3219