• Torben R. Simonsen og redaktionen
  • Ørestad

90 mio. til midlertidige skoler i Ørestad

skoledemo dec 2019 mod udflytning 55Forligspartier på rådhuset vil gerne undgå ny ballade om udflytning af elever i Ørestad. Nu er der afsat 90 mio. kroner, så nye midlertidige skoleløsninger kan findes tæt på bydelsens egne skoler. (Opdateret 24. maj 2020)

Forligspartierne bag kommunens budget for 2020 vil gerne undgå ny ballade om udflytning af elever i Ørestad. I den såkaldte overførselssag har de seks partier bag Budget 2020 netop vedtaget at afsætte 90 mio. kroner over fem år til midlertidige skoleløsninger for Ørestad Skole, Skolen på Hannemanns Allé samt Kalvebod Fælled Skole, lokalt i Ørestad.

Det er ikke mindst engagerede beboere i Ørestad, dere æren for at kommunen nu vil finde loiale løsninger på skolernes store pladsproblemer. I 2019 vakte det stor debat i Ørestad, at kommunen ville flytte alle de ældste elever på Ørestad Skole til midlertidige pavilloner ved Sundholm. Forældre afholdt underskriftindsamling og demonstration på Rådhuspladsen, og det lykkedes at ændre beslutningen, så de ældste elever på Ørestad Skole f.eks. har fået lokaler i Mediebyen i Field's. 

"Gode, lokale kræfter har spottet de muligheder, der for eksempel har været i Field’s og den gennemgang, vi har haft af alle de gode steder, som beboerne er kommet med, har vist sig at kunne bruges. Med denne her aftale er der ingen børn, der kommer til at gå i skole uden for bydelen," siger," Børne- og ungeborgmester Jesper Christensen (S).

90 millioner over fem år
Pengene afsættes fra 2020 til 2025, og skal løse kapacitetsproblemerne for både for Ørestad Skole, Kalvebod Fælled Skole og den kommende Skolen på Hannemanns Allé.

34,6 mio. kroner skal bruges til leje af grunde og forberedelse til at der kan sættes pavilloner op. 56,2 mio. kroner skal bruges til at betale husleje til pavilloner og lokaler i Field's. Endelig afsættes 0,8 mio. kr. til planlægning af midlertidige faglokaler til Ørestad Skole. 

Skole i Field's
De ældste klasser fra Ørestad Skole skal have lokaler i Mediebyen i Field’s, der tidligere er blevet benyttet af Ørestad Gymnasium. Elever, der skal gå på Skolen ved Hannemanns Allé vil begynde i pavilloner på Sigtelinjegrunden i Ørestad Syd, der  Hein Heinsens skulptur ‘Den Store Udveksler’ er placeret. 

Kirkegrunden ofres
Et forslag, som kommer fra beboere i Ørestad, og som nu bliver til virkelighed, er at opsætte skolepavilloner på Kirkepladsen ved Royal Arena. Dem skal Kalvebod Fælled skole råde over. Den mulighed var forvaltningen ikke opmærksom på, bl.a. fordi By & havn sidste år indrettede byggegrunden som udeareal.

jesper christensen oerestad skole maj 2020"Jeg er selvfølgelig med på, at nogle af naboerne på Richard Mortensens Vej kan være ærgerlige over, at der ryger en plet, og det har været den afvejning, vi har måttet lave i forhold til, at det var vigtigere for børnene at kunne blive i nærområdet. Så der er mange ting, der skulle gå op i en højere enhed, og derfor har det også taget længere tid," siger borgmesteren.

Han medgiver, at forløbet har kunnet opfattes lidt kaotisk, men af hensyn til lovgivningen var kommunen forpligtet til at præsentere en løsning, der kunne godkendes af alle relevante myndigheder.

"Vi skal leve op til de samme, strenge krav alle steder. Det betyder at nogle løsninger, der virker oplagte, må afvises. Det har været et puslespil, der er hugget en hæl og klippet en tå, men vi har haft øje på det vigtigste, at børnene kunne blive i bydelen og undgå lange rejser til og fra skole," siger borgmesteren.

Haft problemer i 5-6 år
På Ørestad Skole. er skolebestyrelsen generelt glad for den løsning, som forvaltningen er kommet med. 

"Vi og forældrene har efterlyst en mere holdbar løsning i de sidste fem til seks år, hvor vi har haft udfordringer med kapacitetsproblemet på Ørestad Skole. Udflytningen af vores børn i Mediebyen Field’s er noget, vi forældre er tilfredse med, da vores børn med denne løsning kan gå i skole i lokalområdet,” siger formand for skolebestyrelsen Maria Aduhire. 

Der er dog stadig spørgsmål om  udearealer og faglokaler, som ikke er helt på plads. 

"Vi skal i de kommende dage til møde med forfvaltningen, og høre hvordan de har tænkt sig at løse disse udfordringer,” siger hun.

Hannemann-klasserne
På Kalvebod Fælled Skole er skolelederen også glad for at der nu er fundet en lokal løsning.

“På skolen har vi netop i denne uge startet to 'Hanneman' klasser op, og de skal gå hos os indtil foråret 2021. Pavillonerne er den bedste løsning vi kunne få, og vi glæder os over, at vi ikke skal ud i andre løsninger,” siger skoleleder på Kalvebod Fælled Skole, Maria Bælum Mauria.

Det er forventningen, at Skolen ved Hannemanns Allé vil være klar til skoleåret 2023/2024.

Flytning til Sundholm er droppet

Forældre blev hørt - udflytning undersøges igen

Elevflytning: De ældste elever skal flyttes

Store protester imod ny flytning af elever

Lokaludvalget: Nye skoledistrikter splitter børns relationer

Nye skoledistrikter fjerner unik sikker skolevej

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 3272

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk