Udskældte Ørestadelever får ytringsfrihedspris

oerestad gymnasium buhhh onlineGladsaxe Ytringsfrihedspris, der uddeles af SF og Enhedslisten, går i år til eleverne på Ørestad Gymnasium

• 1. maj kan elevrådsformændene på Ørestad Gymnasium Sofie Spies og Henrik Michael Rafn på vegne af alle eleverne modtage Gladsaxe Ytringsfrihedspris på Buddinge Skole. Her holder Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti, der står bag Ytringsfrihedsprisen, socialistisk første maj.
“Med årets pris viser vi vores støtte til en af vore helt grundlæggende rettigheder som borgere, nemlig at kunne forsamle os og kritisere magthaverne,” siger Thomas Monberg fra SF i Gladsaxe i forbindelse med valget af eleverne som prismodtager.
Han suppleres af Thomas Eisler fra Enhedslisten, der mener, at der er tale om et principielt forsvar for demokratiske rettigheder.:
”Elevernes protester over for en minister, der har forringet deres uddannelse udviklede sig hurtigt til en demokratisk farce. Elevernes ret til at ytre sig kom under angreb, og deres kritik af en magthaver blev af ledende politikere kaldt udemokratisk. Man gik endda så langt som at fabrikere falske eskaleringer, for at sætte eleverne i et dårligere lys.”

Eleverne er glade for, at deres aktion, nu får anerkendelse.
"Vi er utroligt glade for denne pris. Ytringsfriheden er for alle og vi har taget ved denne grundlovssikrede ret til at forsamle sig og ytre sig, efter der er skåret så meget på vores uddannelse. Vi vil gerne have indflydelse, så vi kan blive veluddannede og dermed bidrage til samfundet," siger Sofie Speis, der er den ene af de to elevrådsformænd på Ørestad Gymnasium. 

Læs også: Styrelse vil have Ørestad-elever straffet

Betalt en høj pris
Eleverne blevet blandt andet mødt med krav om sanktioner fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) og Dansk Folkeparti foreslog et forbud mod demonstrationer på landets gymnasier.
”Ganske unge mennesker fik på denne måde den helt store tur i medierne og på de sociale medier, indtil det langsomt stod mere og mere klart, at kritikken af eleverne ikke var berettiget. Eleverne tog flot til genmæle med saglige debatindlæg, hvor deres ret til at protestere blev forsvaret,” fortæller Thomas Monberg.
Selve prisen går til personer, der har valgt at ytre sig, og efterfølgende har måtte betale en høj pris for disse ytringer.
Tidligere modtagere har blandt andet været:
Flemming Jensen
Bedsteforældre for asyl
Frank Grevil
Greenpeace
Sara Omar
Emma Holten
Jørgen Dragsdahl

 

ørestad gymnasium

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1645

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk