Naturparken i august (I)

naturpark cikorie aug kirstendegn 9877Efter at have været på sommertur til både Samsø, Jylland og Møn med indlagte naturoplevelser og cykelture, så er det nu blevet tid til at være hjemme igen, og få sadlet cyklen og komme ud og se hvordan mit eget område ser ud, nu hvor det er højsommer.

naturpark blaabuket2 aug kirstendegn

Der er sket meget, det er andre blomster vi ser nu, tjørnen har fået blade igen, og det er ikke det samme fuglekvidder som for godt en måned siden. I dag så jeg også en stæreflok, som var ved at træne til den lange tur. Og så kunne jeg jo også glæde mig over at Amager er mere flad end Nordby Bakker.

I denne tid glæder jeg mig rigtig over de smukke buketter man kan plukke over det hele, det er overvældende med blomster, jeg udser mig de fleste gange en farve der skal gå igen i buketten, andre gange er det et mix af alt muligt – mulighederne er uendelige…

Jeg har også glædet mig over det flor der i øjeblikket er af cikorien med den lysende blå farve. Det sjove ved den er at den blomstrer fra tidlig morgen med masser af blomster, og hen på eftermiddagen er alle blomsterne væk – lukkede. Og så starter de igen næste morgen.

Det har også været højsæson for både indsamling til perikonsnaps og røllikesnaps, men de kan nås endnu, hvis man er hurtig. Perikon er der masser af på fælleden, men man skal lige være opmærksom på at man får fat i den rigtige, den som giver purpurrøde fingre, når man nuldrer knopperne, og så giver den jo den samme flotte farve til snapsen. Rølliken går man ikke fejl af, der skal bare klippes blomsterhoveder af, og så i snaps en uges tid, den bliver næsten cognacfarvet, og det er ubetinget min yndlingssnaps, den dur både til sild og ost. 

naturpark gulbuket aug kirstendegnJeg har også med glæde konstateret at der er tegn til at vi får mange havtorn iår, i modsætning til sidste år, de er så småt ved at blive orange, men skal lige have en månedstid eller to endnu, inden de skal plukkes. Så nu skal der reserveres plads i fryseren til havtornegrene. 

I løbet af sommeren er der kommet en ny lyd til i vores område, særlig i nærheden af kanalerne, det er mursejlerne, de ligner meget svalerne, men de er ikke i familie med hinanden, og når man først har set og hørt dem, kan man sagtens kende forskel. Jeg synes ikke jeg har hørt dem så meget før, men de er her jo heller ikke så længe – to-tre måneder fra juni og frem. De har en meget gennemtrængende lyd, de synger eller fløjter ikke, de skriger mens jager de hen over vandet efter insekter, det er en af de hurtigste småfugle vi har.

Der er også dukket en anden ny art op i denne sommer. Ja, den har været her før, men i år synes jeg den har været her i så stort antal at jeg er irriteret på den: Voldsneglen. Den bliver nu betragtet som en invasiv art, altså en art, som har spredt sig kunstigt til et nyt område, enten fordi den er udsat eller fordi betingelserne i klima eller andre forhold har ændret sig. Voldsneglen er oprindeligt indført til Christianshavn i 1800 tallet fordi den var spiselig, og har så levet her i en tålelig mængde, men nu er den lige pludselig blevet en plage for haveejerne. Den er let at kende på størrelsen, den er en mellemting mellem en almindelig havesnegl med hus og en vinbjergsnegl, og så er den flot mørkebrun med lyse striber. Og det er tilladt at bekæmpe den.

Der er rigtig meget ande-liv i vandhullerne i øjeblikket, ællingerne er blevet store, men man kan altid kende dem på at de holder sammen i flokke, de er ikke helt voksne endnu, og prøver sig frem. Og ellers er alt jo som det skal være – dagene er blevet kortere – luften er frisk, og vi har fået lidt regn til de tørre områder. Rønnebærrene er også ved at være røde, og de vilde æbler er store nu. Inden vi ser os om er efteråret over os, først skal vi lige igennem ”høstmåned” august. Her på Amager mærker vi ikke så meget til høsten, men på min tur tidligere frydede jeg mig over duften af modne kornmarker og lyden af mejetærskerne.

7 tips til Naturpark Amager i august v. Martin Kunzendorf:

Vadefugle retur fra ynglepladserne: Den sydlige del af Naturpark Amager er blandt de steder i landet med flest forskellige fugle. Vadefuglene er nu på vej mod syd fra deres arktiske ynglepladser. Der er  god mulighed for at se en lang række af dem fra både Villahøj og fugletårnene langs dæmningen. Bl.a. kobbersnepper og forskellige underarter af klirer og ryler.

Pluk bær: Hyben, havtorn og brombær er ved at modne. Der er masser af dem rundt i naturparken. Tag en lille beholder med og pluk løs til eget forbrug. 

Sug de sidste stråler ud af sommeren: Sug den sidste sol ud af sommeren, sammen med venner og familie på en af bålpladserne. Måske en frokost ved et af de nye bordebænkesæt eller på en dejlig plet midt ude i terrænet.

Kig på spindelvæv: Edderkoppernes fangstnet er lige nu store og ofte fyldt med dug om morgenen. 

Pluk markchampignon: Kig efter hvide pletter i det sensommergrønne landskab syd for Ørestad. Det vælter op af jorden med markchampignon som særligt har gode betingelser, hvor der har gået kreaturer. 

Træd dig til nye planter i haven: Gå tur i strømpesokker på et af de arealer, hvor der vokser agermåne, burresnerre eller  feber-nellikerod og man vil helt automatisk få dem med hjem. Deres frø sætter sig fast i strømperne.

Undersøg en lort: Der gemmer sig masser af liv i køernes efterladenskaber her i sensommeren. F.eks. lakrød møgbille, skarabæ, møgrovbille og gåsebille. Spørg evt. i Friluftshuset på naturcentret, som kan fortælle om 'fangsten'.

Naturparken klar til midsommer

Naturparken lidt før maj

Naturpark Amager, kirsten_degn

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2699

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk