Så er det sommer

naturpark byskoven juni kirsten degn 2Den første rigtige sommerdag (over 25 grader) faldt sjovt nok lige på den 1. Juni. Da det også var 2. Pinsedag, var der mange som rigtig kunne nyde denne fine dag. 

Det går planmæssigt derude i naturen – der er stadig fuglekvidder på Fælleden, og der er kommet en ekstra lyd i koret – nemlig de kvækkende frøer i vandhullerne. Det lyder som om de er lige der i kanten i sivene, men de er svære at få øje på, så jeg nøjes med at lytte til dem. Det er også en kort periode de kvækker, sidst jeg var ved vandhullet var der ikke meget ”kvækkeri” tilbage.

Viben er der stadig, og  det er fint at følge den når den laver sine flotte loop og vi kan se dens karakteristiske silhuet mod en blå himmel. Lærkene har fået en anden stemme, i det tidlige forår, var der kun kvidren og livsglæde når de steg mod himlen, men nu hører man tydeligt at de har reder og unger som skal forsvares, de skælder højlydt ud, hvis man kommer for tæt på. 

Hybenrosen er begyndt at blomstre, og selv om det er en invasiv art, som nogen synes skal bekæmpes, så er den jo smuk som den står der med masser af udsprungne roser. Og hvis man kan nænne det, så kan man plukke et par håndfulde af de knopper, som lige netop viser farve, tage dem med hjem og tørre dem på en avis i nogle dage, og så lægge rosenknopperne i et smukt glas, så har man den dejligste rosenduft i rummet.

naturpark engelsk graes juni kirsten degnI øjeblikket går jeg også og holder øje med hvor langt hyldebusken er kommet med blomstringen, det plejer at kulminere omkring Sct. Hans, og det kommer nok også til at passe i denne sommer. Der er mange muligheder for at nyde hyldeblomsterne, jeg plejer at plukke til hyldeblomstvin (massegæring i en balje) og får hver sommer 6-10 flasker dejlig vin som holder ca. 20%, og er dejligt  en sommeraften på terrassen med et par isklumper. Andre laver hyldesaft, eller kryddersnaps eller –olie. Friturestegte hyldeblomster er også en mulighed. Eller også lader man blomsterne være, og venter til hyldebærrene er sorte og modne.

Hver år på denne tid kan vi også se et fænomen som ikke er så lækkert – nemlig spindemøllenes larver, som sidder tæt i deres spind på især hvidtjørnene, og æder deres blade. Buskene ser helt uhyggelige ud når de står der med deres bladløse grene helt spundet ind i gråt spind, og hvis man går tæt på kribler og krabler det inde i det grå væv. Træerne kan heldigvis overleve, og så snart larverne har forpuppet sig, sættes der nye blade og så kan det hele bare starte forfra.

Forleden tog jeg turen ud til Byskoven på Selinevej, primært for at plukke en buket blomster, men selvfølgelig også for at se hvordan det udvikler sig. Og det var ærlig talt en skuffelse, der var faktisk ingen blomster, kun nogle enkelte forkølede morgenfruer, som man virkelig skulle være heldig for at finde i det høje græs og masser af tidsler. Tidselblomsten er også smuk, men det var jo ikke just den man kan lokke folk til Byskovens blomstermark med. Den eneste plante som lyste lidt op i det hele var massevis af margueritter, men de er jo overalt i grøfter og på Fælleden lige nu. En del af de plantede træer var heldigvis i live, men de havde det unægtelig svært med at holde toppen oven over ukrudtet. Det kan blive lidt interessant at se hvordan skoven klarer sig. Men stedet og udsigten ud over vandet og ned mod Sjællandsbroen er der ikke noget i vejen med.

Og så er vi endelig fået lidt vand til den tørre jord – og til at skylle alt det utøj af blomster og planter – jeg synes der er usædvanlig mange bladlus og andet kryb iår.  Men naturen bestemmer jo selv, og det er nok udmærket at vi ikke også skal blive enige om vi vil have regn eller sol.

naturpark vibe juni kirsten degnnaturpark spind juni kirsten degnnaturpark rosenknopper juni kirsten degn

naturpark byskoven juni kirsten degn 1

Naturpark Amager, kirsten_degn

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2760

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk