Naturparken i februar

naturpark februar kirsten degn kf4Klummen om naturens gang i Naturpark Amager, ture på fællederne og oplevelser i og med naturen.

Jeg har været lidt uden for området – jeg har været på cykeltur inde over den kombinerede cykel- og jernbanebro som forbinder Sjælland og Amager med hinanden lige syd for Sjællandsbroen. 

Det er ikke så langt væk, så jeg regner det også med til mit område, og har haft mange gode oplevelser inde i fiskeri-havnen og på stejlepladsen. Der er en helt speciel stemning mellem huse og skure, fiskerbåde og sejlbåde, og dejligt at møde de lokale fiskere, som gerne vil snakke. Det ville være synd hvis det område forsvandt, men det er jo en anden snak – jeg nyder det mens det er her.

Dagen efter tog jeg i fiskerihavnen igen – bare for at fotografere – det var det fineste vejr fra morgenstunden, og lyset var fint og gyldent. 

sydhavn kirsten degn februarDer var ikke meget liv, men parkerede biler og cykler afslørede at der er en del mennesker som bor her. Jeg traf en enkelt fisker, som sad og nørklede med sine garn, men ellers var hele området præget af at man venter på forår og på at komme ud at fiske igen. Kigget ind over havnen fra Amagersiden i den klare formiddagssol var næsten som en sommerdag, det var kun den grønne farve som manglede. 

På vejen hjem så jeg en flok sjaggere, det er vist de første jeg har set denne vinter, men de er nok blevet længere nordpå på grund af det lune vejr. Sjaggeren er en spurvefugl på størrelse med solsorten, og nogle vintre er den overalt for at finde føde, og andre vintre er den lidt en sjældenhed.

Og så har jeg været ude for at fotografere en lille fugl som jeg har observeret gennem det sidste års tid på det samme sted. 

Det er den grønbenede rørhøne, den er meget karakteristisk, helt sort og så med hvide felter hen ad kroppen. De grønne ben er ikke særlig tydelige, men det hedder den altså. 

Men ellers er der liv og spirer alle vegne, de første vintergækker og erantis er allerede oppe og lyser i haverne lige så snart solen er der.  Jeg går også og holder øje med følfoden, som er den første vilde blomst vi ser blomstre lige så snart der bliver lidt lunt og solskin, gerne på en sydvendt skrænt. Når det bliver sommer er den lidt trættende med sine store skræppeblade, og vi betragter den som ukrudt, men her i forårsmånederne er den et skattet lyspunkt, og jeg ved hvor den står.

På min cykeltur ud over Kalvebod Fælled den anden dag hvor vejret var mildt og dejligt, med kig til solen ind imellem, kunne jeg ud over at ærgre mig over alt det vand, som står alle vegne, også glæde mig over de fine spejlinger som vandet giver, sådan en dag med skiftende skyer. 

Og minsandten om der ikke også går en flok rådyr og græsser fredeligt. Der er nok at glæde sig over og glæde sig til. Den næste uges tid er der bare dømt mildt og vådt vejr, og så er vi jo godt i gang med februar, uden at det er blevet til meget vinter endnu.

Naturparken i januar
Naturparken i december

7 gode februar-oplevelser i Naturpark Amager

Af Martin Kunzendorf, Naturpark Amager

Se bramgæs
I øjeblikket står der tusindvis af bramgæs ude på naturparkens åbne arealer - blandt andet på Kalvebod Fælled. Her æder de sig fede i græs, inden de til foråret begiver sig til Arktis for at yngle.    

Lav en kæphest på naturcentret
Det er en gammel fastelavnstradition på Amager, at slå katten af tønden til hest. Helt tilbage i 1500-tallet red Amagers hollandske bønder til tønderne, der indeholdt levende katte. Selv om der stadig rides på firbenede heste mange steder, supplerer naturcentret op med kæphestene. I uge 7 kan man der bygge sin helt egen udgave. 

Hop i vandpytter
Der er MASSER af vandpytter overalt i naturparken og hvorfor ikke benytte sig af lejligheden. Der er næppe mange børn, som vil blive kede af sådan en aktivitet. 

Kom ud og tænd et bål på bålpladserne 
Herefter kan man evt. varme sig over den knitrende ild på et af Naturparkens adskillige bålsteder. Medbring selv brænde eller køb det på naturcentret. Vil du overnatte på et shelter, skal du huske at booke en tid på udinaturen.dk 

Bliv blæst igennem
Søg ud til en af naturparkens kyster eller på de åbne arealer, hvor vinden har frit slag. På den sydligste del af naturparken omkring Aflandshage kan man nyde synet af de mange kitesurfere. 

Løb 5 kilometer 
Man kan selvfølgelig løbe hele året, men hvorfor ikke starte det med at få en masse nye løbevenner. Hver lørdag kl. 10 mødes mellem 50 og 200 løbere til Amager Fælled parkrun ved modelflyvepladsen på… ja, Amager Fælled. Se mere om det på parkrun.dk/amager 

Oplev den høje himmel
Vi har savnet den de sidste par måneder, men langsomt fylder den mere og mere i kalenderen. Den høje himmel. Pak dig godt ind, læg dig på et varmt tæppe og nyd de store udsigter som området byder på. Uden at gøre yderligere, vil du samtidig få tanket godt op i D-vitaminerne. 

Få øje på en rudel
Der er masser af dåvildt i Naturpark Amager og hunnerne (dåerne) går rundt i mindre flokke med deres unger fra sidste forår. Man kan kalder flokkene for rudler og de er faktisk særligt nemme at få øje på her, inden der kommer løv på træerne. Det er et ganske spektakulært syn at se de store dyr, som særligt er aktive først og sidst på de lyse timer. 

Naturpark Amager, kirsten_degn

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 3360

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk