Luftig æblekage med gråstenæbler, tørret frugt og pisket creme fraiche
Et æble er meget mere end en traditionel fedtegave til skolelæreren. Efter min mening er det en af de absolut bedste råvarer vi har i Danmark
• Ordet æble betyder i sin oprindelse ”saftig”, men det er ikke alle æbler der er lige saftige.
Hvor Discovery-æblet er et lille tørt æble, er for eksempel Danmarks nationalæble ”Rød Gråsten” sprødt og saftigt.
Blandt de mest populære æblesorter i Danmark finder vi Discovery, Summerred, Gråsten, Rød Aroma, Ingrid Marie, Elstar, Cox Orange, Belle de Boskoop, Pigeon, Rød Jonagold, Gala og Guldborg.
Æblehoteller
De første æblesorter kan spises allerede i august. Når æblerne er plukket, bliver de opbevaret på såkaldte ”æblehoteller”, så du kan glæde dig over saftige og sprøde æbler hele vinteren/foråret. Æblerne holdes friske i lufttætte rum og med computerstyret teknologi tvinges de i vinterhi (dvale) helt uden brug af kemi.
Gode til hver sin ret
De forskellige æblesorter er gode til forskellige ting. Discovery er et dejligt spiseæble, som også er god i salater.
Gråsten er også et godt spiseæble, og det er virkelig velfungerende i desserter og mos grundet dets karakteristiske duft og smag.
Belle de Boskoop er måske verdens bedste madæble, da det kan blive mørt uden at koge ud og er dejligt surt.
Luftig æblekage med gråstenæbler, tørret frugt og pisket creme fraiche med lime
(6-8 personer)
Luftig Æblekage
2 æg
160g rørsukker
100g hvedemel
1tsk stødt kardemomme
1stk korn fra vaniljestang
2tsk bagepulver
3stk gråstenæbler (ca. 300gr æbletern)
50g rosiner
100g smør
Flormelis til pynt
½ bundt kørvel (Resten til pynt)
½ tsk sukker
Balsamico
Salt og peber
Pisk æg og rørsukker til det er luftigt. Bland mel, kornene fra vaniljestangen og bagepulver, og vend det i æggemassen. Hæld dejen i en smurt bradepande eller springform. Skær æblerne i tern af ca. 2x2cm og tryk med ned i dejen, sammen med rosinerne. Skær smørret i små skiver og fordel dem over kagen. Bag kagen i ovnen ved 190 grader i ca. 30 minutter. Lad kagen køle af, og skær den ud i firkanter og drys med flormelis lige inden servering.
Creme fraiche med lime
1dl creme fraiche (38%)
1tsk vaniljesukker
1spsk rørsukker
1stk lime
Pisk creme fraichen, med sukker, vaniljesukker og revet limeskal til den er luftig ligesom flødeskum. Smag til sidst til med limesaft. Server cremen til æblekagen.
Kok Rasmus Kofoed Christensen bor i Ørestad. Han er med på Det Danske Kokkelandshold og Bronzevinder ved OL 2016 (varmt køkken), Bronzevinder ved Årets Kok 2016. Han har deltaget i utallige andre konkurrencer og arbejdet på nogle af Danmarks bedste restauranter.
Lige nu arbejder Rasmus for Højborg x Kofoed (HØKO I/S) i et socialt madprojekt i Københavns Kommune. Instagram: @rasmuscowfoot
- Oprettet den .
- Sidst opdateret den .
- Læst: 5686