ØICC vil sætte aftryk

soeren broendum L1020154Ny strategi for de næste tre år skal gøre innovationspartnerskabet ØICC mere kendt - både i Ørestad og i verden. 

Og så skal der skrues op for projekter, hvor virksomhederne samarbejder med Ørestads studerende. Det siger formand for bestyrelsen i ØICC, Søren Brøndum.

Søren Brøndums forhold til bydelen Ørestad går 25 år tilbage i tiden. Han var nemlig med til at bygge den. I 1994 stod han med gummistøvlerne halvt nede i den lerede fælledjord og var med til at tegne stregerne for Ørestads berømte regnvandsopsamling og andre principper for byen, som gør at den i dag har en høj grad af bæredygtighed i sit dna. 

"Ideen om at rense og beholde alt overfladevandet i bydelen i kanaler og søer var ret banebrydende dengang. Men ikke den eneste nye idé. Vi besluttede også at beholde al overskudsjord fra byggerierne. Jorden er blevet fordelt, sådan at Ørestad i dag ligger to meter højere end den gamle fælled gjorde. Vi lagde også grundplanen for en by med langt færre biler end i andre bydele. Metroen, parkeringshusene og de gode cykelforbindelser har været med til at skabe en by, hvor mange har valgt bilen fra", forklarer Søren Brøndum.

Vi er på tredie sal i det næsten mennesketomme og corona-berørte Rambøll-domicil på Hannemans Allé og kommer forbi otte store, rustne granathoveder på række. Tilbage i 90'erne lå der hundredevis af disse granathoveder og andre ammunitionsrester under jordoverfladen i hele Ørestad.

"Det var nødvendigt at ammunitionsrydde hvert eneste byggefelt - og nogle af de store granater har den ansvarlige ingeniør fået lov til at gemme som kontorpynt. De er ret tunge - så det er ikke helt nemt at få ham til at flytte kontor."

ITU er kommet med
I dag er Ørestad vokset frem, Rambøll har boet i sit nye domicil i 10 år. Den rådgivende ingeniørvirksomhed var selv med til at designe mange af de energi- og miljøtekniske løsninger i huset, som den til daglig lever af at udvikle og sælge verden over. "Medarbejderne er meget glade for at være her" - siger Søren Brøndum, som i dag er Executive Director for Byggeridivisionen i Rambøll. 

soeren broendum L1020160I 2017 var han med til at danne innovationspartnerskabet Ørestad Innovation City Copenhagen sammen med bl.a. By & Havn. Siden 2018 har han været bestyrelsesformand for partnerskabet, og derfor er det ham, som nu står på mål for den nye strategi for 2021-2023, der netop er kommet på gaden med overskriften "Danmarks grønne innovationsdistrikt".

Strategien kommer på det helt rigtige tidspunkt, mener han. Innovationspartnerskabet har nået en naturlig størrelse på omkring 40 små og store virksomheder, og netværket har gjort sig værdifulde erfaringer gennem sit arbejde de sidste fire år. Faglige netværk, konferencer og projektsamarbejder har fremdyrket en kultur, hvor medlemsvirksomhederne i stigende grad knytter kontakter på kryds og tværs, og trækker på hinandens kompetencer. 

Der er mange forskellige slags virksomheder i Ørestad. Store og små, danske og internationale. Også i coronatiden er der kommet nye medlemmer - og kun et par stykker har meldt sig ud. Et af de nye medlemmer er IT-Universitetet (ITU).

"ITU er vi rigtigt glade for at få med i netværket. De bliver en vigtig medspiller i vores faglige netværk for innovation og teknologi. Og deres studerende kan bidrage til mange spændende projekter sammen med virksomhederne".

Forum for investorer
En anden nyhed er det faglige netværk Ørestad Investor Forum, hvor pensionsselskaber, developere og de større erhvervsudlejere i Ørestad skal mødes og finde samarbejdsprojekter. Til daglig er de konkurrenter om nye erhvervslejere, men det fælles mål er at udvikle og brande Ørestad som et godt sted at bo og arbejde i. Det nye netværk føjer sig til de fire faste faglige netværk, som ØICC i forvejen driver.

"Vi vil alle - både virksomheder og beboere - have en bedre branding af Ørestad. Det har været op ad bakke i nogle år, hvor Ørestad er blevet forbundet med et vindomsust sted med store boligblokke. Det er svært at vende sådan nogle fastlåste billeder. Men jeg tror at det er ved at lykkes. Især fordi byen vokser, og flere og flere som bor herude er med at fortælle de positive historier om Ørestad. Beboerne er en kæmpe ressource - også de mange studerende som bor herude. Og så er det stadig til at betale for en bolig i Ørestad".

De fem netværk i ØICC

    • Netværk for Byudvikling
    • Netværk for Destination Ørestad
    • Netværk for Innovation og Teknologi
    • Netværk for Kommunikation
    • Ørestad Investor Forum

Bæredygtighed som DNA
Tilbage til den nye strategi. I et par år har bæredygtighed været det fælles tema for alle medlemmer af ØICC, og det vil det fortsat være frem mod 2023. Og det er der flere grunde til. 
Ørestad blev skabt som en bæredygtig bydel, flere år før at begrebet blev en del af hverdagssproget. Alle medlemmerne arbejder i forvejen med at lave strategier og handleplaner for bæredygtighed. Og endelig, så fortsætter Ørestad med at lægge adresse til nogle af de helt nye indsatser indenfor bæredygtighed.   Det gælder nogle af de første huse som er bygget med genanvendelige byggematerialer - Upcycle Studios og Ressourcerækkerne - og det gælder det kommende UN17 Village byggeri, som bliver et internationalt demonstrationsprojekt for bæredygtigt byggeri.

"I de kommende år vil vi også satse på at være en aktiv innovationspartner for uddannelsesinstitutionerne og virksomhederne. Vi vil være fødselshjælper for endnu flere projekter, hvor dygtige studerende arbejder sammen med virksomhederne. Vores store aktiv er de unge studerende på uddannelsesinstitutionerne i Søndre Campus, Aalborg Universitet, ITU og den kommende mediehøjskole i Ørestad Nord. Vi skal have dem involveret. Det er som om at geografien har været en barriere mellem de studerende og de store virksomheder herude i City og Syd. Det skal vi gøre noget ved, der er jo kun et par metrostop.

De fem indsatsområder i ØICC

    • Det byggede miljø
    • Ørestads oplevelser
    • Teknologi
    • Uddannelse og forsking
    • ØICC som innovationsdistrikt

Synlighed
ØICC vil også satse på nogle få, men store events, hvor Ørestad kan blive sat på verdenskortet - hvor beboere og virksomheder sammen viser hvad Ørestad kan byde på. Det kunne være en biennalle eller en international kongres, hvor Ørestad samtidig bliver udstillingsvindue for nye måder at tænke på".

Beboerne i Ørestad kan også tænkes ind i strategien, som en vidensressource i bæredygtige projekter. 
"Man kan forestille sig at beboerne kan være med til at afprøve nye teknologier f.eks. - så Ørestad bliver et ‘Living Lab’. Det er allerede tilfældet for de beboere, som er flyttet ind i Ressourcerækkerne og Upcycle Studios. Nu kan vi følge med i, hvordan det er at bo i husene, og vi kan undersøge hvor godt materialerne holder. Der kan være mange andre af sådanne projekter. Vi har f.eks. også været aktive i Vi Cykler til Arbejde’ kampagnen. Her kan vi være med til at undersøge barrierer og muligheder i forhold til at bruge cyklen endnu mere”. 

Udviklingssprojekter i ØICC

    • TOURISM MOVES - Bæredygtig turismeudvikling i Ørestad og København
    • FÆLLESSKABSORIENTEREDE BOFORMER - Projektudviklingsgruppe for aktører i og udenfor ØICC
    • VÆKSTHUS FOR BÆREDYGTIG SKAT OG VERDENSMÅLENE - Platform for innovative studenterforsknings-projekter i samarbejde med erhvervslivet
    • CROSS-DISCIPLINARY TEAM WORK 2020 - Studenter-virksomhedssamarbejde om bæredygtighed og it

    • VERDENSMÅLSKORTLÆGNING AF ØRESTAD - Studenter-virksomhedssamarbejde om bæredygtig forretningsudvikling
    • AAU CPH X RAMBØLL - Studenter-virksomhedssamarbejde om bæredygtig byudvikling

Medarbejderne skal med
ØICC har normalt et sekretariat på tre fuldtidsansatte. For nylig måtte de sige farvel til den adm. direktør Carolina Benjaminsen, som tiltrådte nyt job. Lige nu overvejer bestyrelsen hvordan sekretariatet skal være bemandet fremover.

"På den ene side kan vi ikke forvente at sekretariatet bliver større end det er nu. På den anden side har vi store ambitioner. Så vi må fokusere på nogle områder,  som giver et synligt aftryk i Ørestad. At være med i netværket skal jo kunne svare sig for den enkelte virksomhed. Der skal være et udbytte. Og det kan vi optimere ved at involvere flere af medarbejderne i hver virksomhed i ØICC. De har alle adgang til vores arrangementer og netværk, så de skal bare møde op". 

Læs mere:

www.oicc.dk

ØICC skal have ny direktør
Konference om Ørestad-turisme
Verdensmålene skal ind i forretningen
Ørestad-virksomheder styrker bæredygtige bånd 

byggeri, ØICC, bæredygtighed, søren brøndum

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2133

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk