0. klasser startet på 'Skolen ved Stævnen'

midlertidig skole staevnen 1En helt ny årgang elever har netop haft første skoledag i nye skolepavilloner ved Stævnen i Ørestad Syd, hvor de skal have undervisning de næste to år.

Skolepavillonerne er blevet finpudset og klargjort siden 4. februar - og mandag 3. maj kom dagen så hvor Ørestads nye midlertidige skoleafdeling kunne slå dørene op for en ny årgang 0. klasser. Her skal de i de næste måneder gå i skolefritidsordning, indtil den 'rigtige' undervisning starter i august.
Skoleafdelingen kommer til at rumme tyve ansatte og ti 0.-1. klasser frem til 2023, hvor eleverne kan rykke ind på den færdige Hannemanns Skole i Arenakvarteret.
”Det har en kæmpe betydning for børnene og deres forældre, at vi er så lokale, som vi er. Vi har fået nogle rammer, hvor vi ikke skal gå på kompromis med pædagogikken, læringen og trivslen. Det har vi kunnet mærke fra første dag,” fortæller Thomas Ammentorp Schmidt, der er afdelingsleder på (den kommende) Hannemanns Skole. 

Fokus på bevægelse og fri natur
Den nye midlertidige skoleafdeling ligger ved Stævnen på den såkaldte 'Sigeteliniegrund', lige foran Hein Heinesens skulptur ’Den Store Udveksler”. Skolen er opdelt i tre bygninger; to med almindelige klasselokaler samt personalefaciliteter og én til idræt og bevægelse. Det er især de nye faciliteter samt den frie adgang til natur, der gør skoleafdelingen speciel, mener Thomas Ammentorp Schmidt, mens han viser rundt i de nye midlertidige pavilloner:
”Vi har den fordel, at vi har taget transport ud af ligningen. Det gør vores hverdag i naturen langt mere fleksibel, da vi bare lige kan gå ud af lågen, og så er vi der. Vi er ved at lave et samarbejde med Københavns Naturskole på Kalvebod Fælled om at bruge deres områder også. Der har vi altså en stor naturfordel i forhold til en skole i eksempelvis Brønshøj,” siger han.
thomas ammentorp schmidt skoleleder”Vi har stor fokus på bevægelse. Og vi kommer ikke til at aflyse en tur, fordi det regner, for vi kan altid komme hurtigt i tørvejr, hvis hav og himmel bliver til et,” fortæller Thomas, mens han peger ud over Kalvebod Fælled, der ligger lige op til den nye afdelings skolegård, hvor der også er blevet plads til legeplads, boldbaner og forhindringsbaner

”Vi prøver nogle ting af”
Inden for viser Thomas Ammentorp Schmidt hvordan skoleafdelingens gangarealer er placeret indendørs, selv om det er et midlertidigt pavillonbyggeri. Så behøver børnene ikke at tage udesko på, når de skal fra lokale til lokale, som det ofte er tilfældet på pavillonskoler.
I valget af redskaber og møbler har skolen især ønsket stor omstillingsparathed. Alle de redskaber og møbler, der er i brug på skoleafdelingen, er noget der bliver testet, for at se hvad der fungerer bedre end andet. Der er for eksempel indkøbt flere forskellige typer af borde og stole, så man kan blive klogere på, hvilke der skal med på den rigtige skole i 2023. 
Skolen afprøver også aktivitetsvogne, der har flytbare kasser og nemt kan omrokeres. De skal bruges i de nye Kreative Værksteder. Lokalerne kaldes ofte for 'Håndværk og Design', men den betegnelse er for snæver, synes Thomas.
 ”Vi skal prøve en masse ting af, og hvis man kalder det ’Håndværk og Design’ kan det kun bruges til det, og det ønsker jeg ikke.”

Corona
I forbindelse med Regeringens genåbningsplan skal skolen overholde regler om afstand mellem klasser og mulighed for zoneopdeling udenfor, og her er den nye afdeling godt stillet, fortæller Thomas Ammentorp Schmidt:
”Vi har masser af plads, især lige nu da vi er seks klasser, og afdelingen er normeret til ti klasser. Indenfor er skolen indrettet, så klasserne er opdelt og afskærmet fra hinanden med separate trappeopgange. I skolegården er legeområderne også opdelt i zoner, så vi er godt stillet.”
”Jeg er særligt stolt over den måde, klasselokalerne er bygget op på, og deres samspil med naturen. Den enorme Kalvebod Fælled lige i baghaven kommer vi helt bestemt til at savne, når vi skal flytte igen om to år,” siger han. 

midlertidig skole staevnen 2Vrede forældre sørgede for lokale løsninger
Skoleafdelingen er en del af de midlertidige skoleløsninger i Ørestad, der skal huse elever fra de overfyldte Ørestad Skole og Kalvebod Fælled Skole, og indtil Hannemanns Skole står færdig i 2023. Der bygges også en idlertidig skole på Kirkepladsen i Arenakvarteret. Det er især beboerne i Ørestad, som kan tage æren for at de midlertidige skoler ligger helt lokalt. Vrede forældre afholdt i 2019 demonstrationer og underskriftsindsamlinger, da man var utilfredse med politikernes beslutning om at flytte eleverne ud af bydelen til midlertidige løsninger på f.eks. Sundholm. Forligspartierne bag kommunens budget i 2020 besluttede derefter at afsætte 90. mio. kroner til lokale midlertidige løsninger i Ørestad.

Thomas Ammentorp Schmidt er stolt af løsningsmodellen:
”For mig betyder det meget, at vi sammen skaber det gode børneliv i Ørestad sammen, og det viser netop det her byggeri. Det kan godt være, at der har været gamle sager med pressede løsninger, men når politikerne og forvaltningen endelig går sammen, laver man noget, der bare spiller maks. Jeg glæder mig til at starte det her op og bygge nogle værdier op, og så ser jeg bare frem til at være sammen med børnene, forældrene og medarbejderne”. 

skole, skoledistrikt, ørestad skole, kalvebod fælled skole, thomas ammentorp schmidt

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 4287

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk