oerestad gymnasium buhhh onlineElevrådet på Ørestad Gymnasium er rystede over de reaktioner, ministerbesøg har medført

• For et par uger siden fik eleverne på Ørestad Gymnasium besked om at de skulle sige farvel til otte af deres lærere som følge af regeringens krav om to procents besparelser om året. Torsdag i sidste uge havde undervisningsminister Merete Riisager (LA) så valgt at lægge vejen forbi netop Ørestad Gymnasium på en tourné om dannelse og demokrati sammen med præsten og debattøren Kathrine Lilleør. De ankom i hver deres tyske luksusbil for at oplyse de unge lidt om dannelse.

Ikke en planlagt aktion
Flere og flere elever stimlede sammen på etagerne i gymnasiets atrium. Nogle elever startede en diskussion om nedskæringer med ministeren, da hun var på vej op ad gymnasiets store trappe. Ministeren standsede for at tale med dem. En elev spurgte bl.a. om det ikke var lidt provokerende at de var ankommet i hver deres tyske luksusbil, få dage efter at gymnasiet havde mistet otte lærere.
“Vi havde forinden snakket om at lave nogle bannere og måske stå på trapperne og vise vores utilfredshed med nedskæringerne, der havde ramt vores gymnasium hårdt. Det var jo lige sket,” fortæller Sofie Spies, der er den ene halvdel af elevrådsformandskabet på Ørestad Gymnasium. Demonstrationen var ifølge Sofia Spies ikke planlagt, og det var også derfor, at rektor ikke havde haft mulighed for at nå ud til lærerne i de forskellige klasser og fortælle om det.

Rektor prøvede at skabe ro
“På et tidspunkt er vi måske 500 elever samlet på alle tre etager, og da ministeren går ind i klasselokalet, så står der en massiv rand og kigger ind af vinduerne til lokalet.
På det tidspunkt går vores rektor ud og siger at eleverne skal gå tilbage til deres klasser, men han kan jo ikke råbe 500 elever op, og der er også mange, der er virkelig sure over situationen. Men Jonas (Lindelof, rektor på gymnasiet, red.) prøvede faktisk at få os tilbage i klasselokalerne,” siger Sofie Spies.

Læs også: Nedskæringer rammer Ørestad Gymnasium hårdt

Der blev råbt 'luder'
Sofie Spies har selv prøvet at finde hoved og hale i, hvad der er fakta i de famøse minutter, der går efter ministeren og debattøren har spist frokost med skolens ledelse, til minister med følge beslutter sig til at forlade gymnasiet før tid.
Det tætteste hun kan komme på medieverdenens udgave af begivenhederne er, at der kan være råbt “luder”, da ministeren og Kathrine Lilleør forlader bygningen. Og det er senere blevet bekræftet at ordet blev råbt, af en etnisk dansk elev.
“Det er selvfølgelig beklageligt og burde ikke finde sted, men set i det større perspektiv er det jo en bagatel og helt ude af proportion i forhold til, hvad vi er blevet kaldt efterfølgende."

Medierne i selvsving
Kort efter fortæller TV Lorry, kort om episoden. Men Altinget.dk følger hurtigt op med et referat af et tweet fra Kathrine Lilleør. Hun nævner, at der er råbt buh og kastet med mønter.
"Og så er det som om, det tager fra dér, uden at nogen er interesserede i at finde ud af, hvad der er sket i virkeligheden. Hurtigt er vi bare nogle uartige lømler,” siger Sofie Spies.
“Det er en underlig situation, for vi kommer til at fremstå som de onde, fordi vi bruger vores ret til at ytre os og vise vores utilfredshed, mens dem, der er ansvarlige for nedskæringerne, bare er heltene. Det drejer sig om vores undervisning og vores lærere, der er blevet fyret. Der er noget galt, hvis man ikke må vise sin utilfredshed. Hvor er vi så henne.”

sofie spies online"Vi er slet ikke sådan et gymnasium," siger elevrådsformand på Ørestad Gymnasium Sofie Spies.Intet at sige undskyld for
Rygtet om møntkastet fandt hurtigt genklang på de sociale medier. Mange havde lyst til at løfte en pegefinger over for gymansieeleverne og deres utilstedelige opførsel.
“Vi har mange besøg på vores skole, uden at der er sket noget. Det er underligt at vi pludseligt udstilles på denne måde, og at det går så hurtigt, uden man kan stille andet op end at sige undskyld, selv om jeg ikke synes, vi har noget at sige und-skyld for. Vi har ret til at vise vores utilfredshed,” siger hun.

Bedre organisering
Her et par dage efter begivenhederne ønsker Sofie Spies ikke, at det skal være slut med demoer, men der skal måske strammes op på organiseringen.
“Man skal nok have nogle klarere regler og have dem snakket igennem og have dem kommunikeret, så man ikke kommer i samme situation igen, men det må ikke være sådan, at man ikke længere tør vise, at man er utilfreds med de beslutninger, politikerne træffer,” siger hun.