• Henriette Kragh Jacobsen (tekst og foto)
  • Godt liv

”Jeg har fortalt mine rødder, at de godt må slå sig ned her”

marianne nissenNYE BEBOERE: Marianne Nissen er i en sen alder flyttet fra Fyn for at prøve noget helt nyt. Hun bor nu i Nordre Fælledkvarterets Almen+ boliger hvor beboerne selv skal vedligeholde boliger og fællesområder

• Marianne Nissen er flyttet ind i Nordre Fælled kvarteret i Ørestad Syd i foråret 2017. Hun er oprindelig uddannet kontorassistent og har blandt andet arbejdet som bogholder. Siden 1976 har hun boet i hus på Sydfyn sammen med mand og fire børn, men nu skulle der ske noget nyt.
”Jeg er alene nu og ville gerne tættere på mine børn og børnebørn, som blandt andet bor på Amager. Men jeg trængte også til, at der skulle ske noget nyt”, fortæller pensionisten, der lod sig skrive op i boligforeninger og hurtigt blev lun på Ørestad og den anderledes boform.
”Der sker noget nyt udenfor mine vinduer hver eneste dag og jeg er spændt på at se, hvordan det hele bliver, når det er færdigt. Her er hyggeligt, fordi her er flere lavere bygninger end andre steder i Ørestad”, siger Marianne Nissen, og prøver at beskrive, hvordan hun mentalt gør en indsats for at finde sig til rette i de nye omgivelser: ”Jeg er ved at lave nye stier inde i mit hoved. Jeg har kappet mine rødder og fortalt dem, at de godt må slå sig ned her nu”.

Engagement og fællesskab
Det er det almennyttige boligselskab KAB, der har fået opført 60 bæredygtige AlmenBolig+ boliger på Hannemanns Allé. De stod færdige tidligt i 2017 og er fordelt på ni boligblokke på tre eller fire etager. Det særlige ved en AlmenBolig+ bolig er, at beboerne har en udvidet råderet og i høj grad selv er med til at præge deres egen lejlighed eller rækkehus.
Som udgangspunkt er der tale om storrumsboliger stort set uden skillevægge. Ønsker man at opdele sin bolig i mindre enheder, må man selv sørge for at opsætte skillevægge. På samme måde indeholder boligerne fra start et basiskøkken og et basisbadeværelse uden hårde hvidevarer.

Man skal bidrage
Det bæredygtige element i boligerne består blandt andet i, at det er lavenergiboliger og at de har egen varmegenindvinding, så udgifterne til opvarmning er lavere end i mere traditionelt byggeri.
Ønsker man at bo i en AlmenBolig + bolig, skal man være villig til at yde en indsats i forhold til vedligehold af både sin egen bolig, bygningerne som helhed og fællesarealer. Samtidig forventes det, at beboerne ønsker at bidrage til et godt naboskab og har mod på fællesskab.
”Den måde, det fungerer på her med vedligehold, betyder jo, at vi har noget fælles at mødes om. Indtil nu har vi haft to bestyrelsesmøder og vi har oprettet arbejdsgrupper, der har ansvaret for renhold af de grønne områder, affaldshåndtering, teknik, fælleshus osv. Vi deler opgaverne mellem os, så alle kommer til at lave noget arbejde og have nogle vagter”, fortæller Marianne Nissen, der også er glad for boligkompleksets Facebook-gruppe, der kan bruges til at låne ting hos hinanden eller få praktisk hjælp, hvis man for eksempel er blevet syg.

Frivilligt arbejde
Det kan være svært at falde til et nyt sted, ikke mindst når man er blevet 70 år og er flyttet fra en stor bolig med have ude på landet til en lejlighed med en lille terrasse i en ny bydel i hovedstaden. Marianne Nissen synes dog, at det foreløbig går meget godt og holder sig beskæftiget på mange forskellige måder.
”Jeg kommer en del på biblioteket og en gang i mellem også til en koncert i Koncerthuset og nu har jeg været med i Ørestad Kor i et halvt års tid. Jeg passer også mine børnebørn hver uge og det er et vigtigt arbejde, for de er jo vores fremtid, ”, fortæller Marianne Nissen, som altid har været meget aktiv. Hun har igennem mange år være frivillig i blandt andet skolebestyrelser, skolekommission, i ÆldreSagen og i IT-caféer, og hun har da også planer for fremtidige aktiviteter i sit nærområde.
”Jeg kunne godt tænke mig at starte en formiddagsstrikkeklub. Her bor jo både en del ældre som jeg selv, men også nogle studerende og familier med børn, hvor nogle af mødrene måske går hjemme. Man behøver jo ikke at kunne strikke, men kan bare komme for fællesskabets skyld”, smiler hun.
Et andet felt, som har Marianne Nissens interesse, er IT.
” Jeg har altid haft nemt ved tal og været nysgerrig på IT, så jeg har haft computer lige siden Commodore-tiden, hvor IT var helt nyt”, fortæller den aktive kvinde, der tidligere har undervist i en IT-café og godt kan se sig selv gøre det igen, hvis der er et behov i Ørestad.

Min by
Marianne Nissen vil gerne drive sit lokale engagement videre end de praktiske sysler i sit boligkompleks. Hun valgte derfor at opstille som kandidat til Amager Vest Lokaludvalg for Ældresagen, men blev dog ikke valgt ind.
”Jeg ville gerne stille min erfaring til rådighed og jeg har altid blandet mig i lokalpolitik og mange gange oplevet at få indflydelse. Nu bliver det her min by og så vil jeg for alvor arbejde på at slå rødder her”, slutter den aktive kvinde.

 

VELKOMMEN TIL DE MANGE NYE BEBOERE

I disse måneder er der mange mennesker, som flytter ind i Ørestad, og skal til at lære en helt ny bydel at kende. Vi vil gerne hilse på nogle af dem. Ørestad Avis starter derfor en artikelserie, som præsenterer en ny Ørestadbeboer i hvert nummer. Vi lægger ud på Marianne Nissen fra Nordre Fælledkvarteret. ER DU EN NY BEBOER, SOM VI GERNE MÅ HILSE PÅ?
Eller kender du én? Så skriv til redaktionen på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 3860

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk