tirsdag 16 juli 2019

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

lokalavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 Godt liv

Matematiklæreren flyttede til Island - nu vil klassen besøge hende

skole kroyer 025. Krøyer på Ørestad Skole samler penge ind for at komme til Island. De vill besøge deres søde matematiklærer Fríða, som er er flyttet tilbage til sit land

Samtidig skal de lære en masse om Island på deres tur, som de håber at få råd til. De skal blandt andet prøve at gå i en islandsk skole. Men først skal der samle omkring 21.000 kroner ind inden jul, så der er penge til at købe flybilletter i januar. Klassen håber at komme afsted til Island til maj.

Børnene er selv i gang med at samle penge ind. De sælger kage, samler flasker, går med hunde, fejer blade og æbler, eller spiller kort med dem, som vil støtte deres rejseprojekt. 'Krøyers kaffevogn' er på hjul med salg af kaffe og kage i lokalområdet, og der sælges legetøj på DBA.

En stor del af budgettet dækkes forhåbentligt af tilskud fra fonde, som søges af forældre. Forældrene håber på, at der ingen egenbetaling bliver for turen, så det sikres at alle elever i Krøyer for mulighed for at komme med. Klassens to basislærere, Franz og Henrik, vil gerne følge klassen til Island.

skole kroyer 01

Lulu på 11 år siger: ” Det er dejligt vi kan være sammen om det at spare sammen for at se Fríða”.
Alice supplerer med at fortælle at det ikke er helt normalt at savne en lærer så meget, som de savner Fríða, og at det, at klassen har et fælles mål giver et bedre sammenhold. Stella slutter af med at være spændt på, om de kan snakke med deres Islandske skolekammerater og en undren over hvordan de mon lever på Island.

Landet som har halvdelen af mit hjerte
Det hele startede, da Fríða Kristjánsdóttir 12. juni 2018 skrev et brev til Krøyerklassens forældre og elever:
"Jeg stopper helt som lærer i Danmark, af den enkelte grund at jeg og familien har besluttet at flytte til Island. Det var aldrig planen – jeg troede, jeg skulle blive gammel her, og mine børn skulle vokse op i Danmark, landet som har halvdelen af mit hjerte, men familien i Island trækker. Jeg vil sige tusind tak, fordi jeg har fået lov til at undervise jeres børn. Som I nok ved, har vi haft nogle gode stunder sammen, og jeg kommer til at savne dem ufattelig meget.  I Island har jeg fået lærerjob på en skole i Reykjavik, og jeg synes personligt, at Krøyer skal begynde at spare op og komme og besøge mig i Island!   Tak for alt! De kærligste hilsner, Frida"

Begyndte på egen hånd
Eleverne reagerede på brevet ved på egen hånd at begynde at spare penge op. De ville til Island og gense Fríða, se hendes land og prøve at være en del af den islandske skolehverdag. I sin tid som matematiklærer i Krøyerklassen gjorde Fríða meget ud af sit islandske ophav. Klassen hørte om Island, lærte at sige remser på islandsk og at tælle på islandsk. En undervisning som satte dybe spor og drømme i eleverne.

"Fríða var bare sådan en slags lærer, som børn får et personligt forhold til. Dels fordi hun giver meget at sig selv og sin historie, for at gøre undervisningen interessant og relevant. Fríða gjorde meget ud af at tale klassesammenhold og gode relationer med børnene, og hun fungerede som en rigtig god og dannende klasselærerinde, i et tæt samarbejde med dansklæreren Henrik Stein. Hun gik ofte ud over sin profession som formidler, og var optaget af børnenes udvikling og trivsel, både fagligt og socialt," fortæller Cathrine Stampe Dick, mor til Stella.

Rejsen skal indeholde samarbejde med Islandske skolebørn, erfaring med Islands skolegang, naturfaglige udflugter til gejsere og vulkaner, og et glimt af islandsk kultur. Det er forældrenes og lærernes håb, at rejsen kan ske i skoleregi, for når elevernes egen motivation bliver grundlaget for undervisningen, imødekommer man på fornemmeste vis den allerførste sætning i folkeskoleloven. Elevernes læring bliver en læring i en meningsfuld sammenhæng.

Man kan følge processen på Krøyerklassens hjemmeside https://islandklassetur.wordpress.com

Hvis man har lyst til at give et bidrag, stort som småt, kan det ske via mobilepay box41509 eller kontonummer 1551 4042293237

Kultur:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme